سفارش تبلیغ
صبا ویژن
سزاوارتر مردم به بخشودن ، تواناترشان است به کیفر نمودن . [نهج البلاغه]

 
 
شکنجه و تحقیر مشروع!(چهارشنبه 85 آبان 24 ساعت 7:50 صبح )
شکنجه و تحقیر مشروع!

 
images/20061115/us.jpg سازمان غیردولتی دیده بان حقوق بشر(Human Rights Watch) که بعضا «ناظر حقوق بشر» نیز نامیده می شود، از جمله سازمان های غیردولتی فعال در زمینه حقوق بشر است که تلاش نموده با گسترده تر کردن حیطه نظارت و بررسی خویش بر روی موارد نقض حقوق بشر در سراسر جهان ، نقش عمده ای را در ترتیبات نظارتی بین المللی در این راستا بر عهده بگیرد.
این سازمان با توجه به وضعیت مشاوره ای خود در سازمان ملل ، در حال حاضر به عنوان یکی از قویترین سازمان های غیردولتی مدافع حقوق بشر در دنیا مطرح بوده و به فعالیت های خود به شکل روزافزونی گسترش می بخشد. این سازمان هر ساله گزارشی سالانه را درخصوص وضعیت حقوق بشر در تعدادی از کشورهای جهان منتشر می کند. هر چند ادعاهای این سازمان درخصوص موارد نقض حقوق بشر در جمهوری اسلامی ایران اغلب مغرضانه بوده و بدون ارائه شواهد کافی و صرفا در برخی موارد مطابق با شنیده ها یا اخبار غیر موثقی که به آن می رسد، طرح می گردد، در حالی که نظارت بر وضعیت حقوق بشر در کشورهای غربی این سازمان نشان می دهد که موارد نقض حقوق بشر در کشورهای مدعی رعایت آن ، بسیار قابل توجه است. گزارشی که پیش رو دارید به نکات محوری گزارش سال 2006این سازمان در مورد کشورهای ایالات متحده ، انگلیس و کانادا توجه نموده و به صورتی گذرا به نقض متعدد حقوق بشر در این کشورها پرداخته است.
اقدام دولت امریکا در استفاده و دفاع از شکنجه و رفتار غیرانسانی بیشترین نقش را در تضعیف توان و قابلیت واشنگتن در به دست گرفتن پرچم حقوق بشر داشته است. در طول سال 2005به طور کامل مشخص گردید که بدرفتاری امریکا با افراد بازداشت شده و زندانی ، نشاندهنده ضعف آموزش ، عدم انضباط یا کاستی در نظارت نیست ، بلکه از یک گزینه سیاستگذاری عامدانه حکایت دارد. مساله را نمی توان به چند فرد خاطی در رده های پایین تقلیل داد. تهدید جورج بوش رئیس جمهور امریکا به وتوی لایحه ای در مخالفت با «رفتارهای بی رحمانه ، غیرانسانی و تحقیرآمیز»، رایزنی های دیک چنی ، معاون اول رئیس جمهور به منظور معاف کردن سازمان مرکزی اطلاعات امریکا (سیا) از شمول این لایحه ، ادعای بسیار عجیب آلبرتو گونزالس دادستان کل امریکا مبنی بر حق ایالات متحده برای انجام این قبیل رفتارها با بازداشت شدگان مادام که قربانی فردی غیرامریکایی و تحت بازداشت در خارج از امریکا باشد، و دفاع پورتر گراس رئیس سازمان سیا از شیوه معروفی از شکنجه موسوم به ( Water-Boardingاخیه با استفاده از آب سرد) به عنوان یک «تکنیک حرفه ای بازجویی»، همگی حکایت از آن دارند که دفاع از شکنجه و رفتار غیرانسانی از رده های فوقانی دولت امریکا سرچشمه می گیرد.در اواخر سال 2005با افزایش توجه جهانی به سیاست امریکا مبنی بر نگهداری برخی از مظنونان به دست داشتن در عملیات تروریستی به عنوان «بازداشتیان شبح گونه» یعنی بازداشت نامحدود، انفرادی و بدون اتمام این افراد در مکان هایی ناشناخته خارج از خاک ایالات متحده اعتبار امریکا در این زمینه بیش از پیش خدشه دار گردید.هم پیمانان اصلی امریکا همچون انگلیس و کانادا نیز در سال 2005با تلاش برای تضعیف برخی قوانین حساس و مهم بین المللی در دفاع از حقوق انسانی این مساله را که این گونه رفتارها در حکومت ها ریشه دارد پیچیده تر ساختند. انگلیس درصدد توجیه اعزام مظنونان به انجام عملیات تروریستی به کشورهایی که در آنها شکنجه رواج دارد برآمد و کانادا سخت کوشید تا شروط اصلی و کلیدی معاهده ای جدید درخصوص ناپدیدشدگان اجباری را تضعیف کند.این دولت ها در کنار دیگر اعضای اتحادیه اروپا، همچنین به فرع دانستن مساله حقوق بشر در روابط خود با کشورهایی که به نظرشان می توانستند در مبارزه با تروریسم و یا پیشبرد اهداف دیگر نقش موثری ایفا کنند ادامه دادند. این گرایش در کنار تداوم عدم برخورد قاطع با موارد بعضا بسیار جدی نقض حقوق بشر از سوی اتحادیه اروپا، حاکی از آن است که اتحادیه اروپا تلاشی در جهت جبران این وضعیت اسفناک در زمینه پرچمداری حقوق بشر انجام نداده است. مبارزه با تروریسم از محورهای اصلی آرمان دفاع از حقوق بشر است. هر گونه تهاجم عامدانه به غیرنظامیان به مثابه هتک ارزشهای بنیادین جنبش حقوق بشر است. ضمن آن که در سال 2005اقدامات تروریستی تلفات وحشتناکی در سطح جهان به بار آورد. در عراق حمله به غیرنظامیان به طور تقریبی هر روز رخ می داد و این حملات هزاران کشته در این کشور برجای گذاشت و در کشورهای دیگر نظیر افغانستان ، بریتانیا، مصر، هند، اندونزی ، فلسطین اشغالی ، اردن ، نپال ، پاکستان ، تایلند وانگلیس نیز حملات تروریستی جان افراد غیرنظامی را گرفت.
ولی با همه این ها نادیده گرفتن مساله حقوق بشر به بهانه مبارزه با تروریسم نه تنها غلط و نامشروع است ، بلکه نتیجه عکس می دهد. این گونه اعمال ناقض حقوق بشر موجب به وجود آمدن نارضایتی و خشمی می شود که حاصل آن جذب افراد بیشتر به سمت سازمان های تروریستی ، کاهش همکاری مردم با ماموران اجرای قانون که از ملزومات افشای کانون های مخفی تروریستی محسوب می شود، و مخدوش شدن اعتبار اخلاقی کسانی است که در کار پیکار با بلای تروریسم هستند.

شکنجه و رفتار غیرانسانی: سیاست آمرانه امریکا


در قوانین بین المللی حقوق بشر هیچ اصلی بنیادی تر از ممنوعیت مطلق و بی قید و شرط شکنجه و «رفتار بی رحمانه ، غیرانسانی و تحقیرآمیز» وجود ندارد. حتی حق حیات هم استثنابردار است ، مانند جواز کشتن افراد نظامی در حین جنگ.
ولی شکنجه و رفتار غیرانسانی به طور مطلق و بی قید و شرط ممنوع است ، چه در زمان صلح ، چه در زمان جنگ ، چه در پاسگاه پلیس و چه هنگام رویارویی با یک تهدید امنیتی جدی.
با این حال در سال 2005 شواهدی به دست آمد حاکی از آن که شماری از قدرتهای بزرگ جهان ، امروزه شکنجه در اشکال و قالبهای مختلفش را یک گزینه جدی در عرصه سیاستگذاری قلمداد می کنند.
هر گونه بحث درخصوص سوئرفتار با بازداشت شدگان در سال 2005باید با ایالات متحده شروع شود، آن هم نه بدان علت که این کشور در ردیف نخست ناقضان حقوق بشر قرار دارد، بلکه چون عملکردش از دیگر کشورها تاثیری به مراتب گسترده تر دارد. شواهد جدید به دست آمده حاکی از آن بود که مساله به مراتب عظیم تر از آن چیزی بود که در ابتدا و پس از افشاگری های تکان دهنده مربوط به سوئرفتار با زندانیان زندان ابوغریب در عراق به نظر می آمد. در واقع باید گفت تحقیر جنسی نشان داده شده در عکسهای ابوغریب چنان زننده و هولناک بود که دولت بوش راحت تر توانست هر گونه رابطه خود با این قضیه را انکار کند و وانمود کند که این سوئرفتار خودسرانه و مربوط به پایین ترین رده های سلسله مراتب فرماندهی نظامی ارتش امریکا بوده و می توان با مجازات چند سرباز و گروهبان جزئ قضیه را خاتمه داد.با این حال ایجاد محیط و فضایی که زمینه را برای سوئرفتار با بازداشت شدگان فراهم می کند یک مساله است و صدور فرمان مستقیم این امر مساله ای دیگر. در سال 2005این مساله ناراحت کننده روشن شد که سوئرفتار با افراد بازداشت شده به صورت بخشی عامدانه و محوری از استراتژی دولت بوش در بازجویی از مظنونان به دست داشتن در اقدامات تروریستی درآمده است.
بوش همچنان این اطمینان خاطر فریبنده را می داد که ایالات متحده مظنونان را «شکنجه» نمی کند ولی این اطمینان خاطر دادن از اعتبار چندانی برخوردار نبود.
در وهله نخست باید گفت که برداشت دولت امریکا از واژه «شکنجه» همچنان نامشخص باقی ماند. تعریف این واژه براساس کنوانسیون منع شکنجه که تقریبا کلیه اعضای سازمان ملل آن را تصویب کرده اند عبارت است از «هرگونه عملی که از طریق آن درد یا رنجی شدید، اعم از جسمی یا روحی ، به طور عمدی بر یک فرد وارد شود.» اما در آگوست 2002دولت امریکا شکنجه را برابر با دردی تعریف کرد که «ناشی از جراحت جسمانی چنان شدیدی باشد که احتمال وقوع مرگ ، نارسایی اندام های بدن یا صدمه ماندگار منجر به از کار افتادن یکی از فعالیت های اساسی بدن گردد». البته در دسامبر 2004 دولت این تعریف محدود و بی معنی را رد کرد ولی هیچ تعریف جایگزینی ارائه نداد.
از آن اشکال سنتی شکنجه که دولت امریکا همچنان از آنها دفاع می کند چنین برمی آید که هنوز تعریف جامع و درستی از این مفهوم ندارد. در مارس 2005پورتر گراس ، رئیس سازمان سیا، به توجیه Water Boarding پرداخت که واژه ای است بهداشتی برای نوعی تکنیک شکنجه بسیار قدیمی و هولناک که در آن به قربانی چنین القا می شود که در حال غرق شدن است.
براساس گزارش ها، سازمان سیا این عمل را از مارس 2002به عنوان یکی از شش «تکنیک پیشرفته بازجویی » از عده ای خاص و برگزیده از مظنونان به دست داشتن در اقدامات تروریستی نهادینه کرده است. تیموتی فلانیگان ، معاون سابق مشاور حقوقی کاخ سفید در جلسه ادای شهادت خود در صحن سنای امریکا در اوت 2005 حتی استفاده از روش اعدام نمایشی را نیز نفی نکرد.
علاوه بر این ، جورج بوش در اظهارات خود درخصوص شکنجه عامدانه ، از ذکر اصل ممنوعیت رفتار بی رحمانه ، غیرانسانی یا تحقیرآمیز خودداری می کرد. این بدان دلیل است که براساس سیاستی که اول بار آلبرتو گونزالس ، دادستان کل امریکا در جلسه ادای شهادت خود در ژانویه 2005در صحن سنا، آن را اعلام کرد، دولت بوش به طرح این ادعا پرداخت که اختیار استفاده از رفتار بی رحمانه ، غیرانسانی و تحقیرآمیز مادام که فرد قربانی ملیتی غیرامریکایی داشته و خارج از خاک ایالات متحده در بازداشت باشد را دارا می باشد. البته بی تردید دولتهای دیگر هم با بازداشت شدگان خود رفتارهایی مشابه یا بدتر انجام می دهند ولی این کار را مخفیانه صورت می دهند؛ ولی دولت بوش تنها دولتی در جهان است که معلوم شده این ادعا را به طور علنی به عنوان سیاست رسمی خود اعلام کرده ، می گوید حق این کار را دارد و وانمود می کند این اقدام قانونی است.
دولت امریکا چنان تعهدی به این سیاست داشت که در ماه اکتبر، دیک چنی معاون اول رئیس جمهور با درخواست از کنگره برای معاف کردن سازمان سیا بخشی از دولت امریکا که بازداشت شدگان «بسیار ارزشمند» تحت اختیار آن است از قانونی که با هدف تاکید مجدد بر ممنوعیت مطلق رفتار بی رحمانه ، غیرانسانی و تحقیرآمیز در جریان بود جلوه ای تاسف بار از شخص دوم مملکت به نمایش گذاشت.

تناقض فاحش


جورج بوش در عین اعلام حق و اختیار انجام رفتار «غیرانسانی ، با برخی از بازداشت شدگان»، با قیافه ای حق به جانب اصرار می کرد که دولت او با همه افراد بازداشتی رفتاری «انسانی» دارد. او هیچ گاه آشکارا با این تناقض فاحش دست و پنجه نرم نکرد و در ماه اوت دلیل این امر معلوم گردید. تیموتی فلانیگان ، معاون سابق مشاور حقوقی کاخ سفید در جلسه ادای شهادت سنا فاش ساخت که از دید دولت امریکا، از اصطلاح «رفتار غیرانسانی» نباید «تعریفی موجز و محدود» ارائه داد. در واقع طبق توضیحات او کاخ سفید هیچ راهنمایی خاصی در مورد معنای این اصطلاح ارائه نداده است. تلاش دولت بوش در جلوگیری از اقدام کنگره در غیرقانونی دانستن سوئرفتار با افراد به شکلی واضح و بی ابهام را دشوار می توان اقدامی آکادمیک تلقی کرد. مایکل وی هایدن ، قائم مقام سازمان اطلاعات ملی و یکی از ناظران بر عملکرد سازمان سیا در ماه اوت برای گروههای حقوق بشر توضیح داد که بازجویان امریکایی وظیفه دارند از کلیه اختیارات خود برای مبارزه با تروریسم بهره گیرند. وی در توضیح این نکته گفت «ما در چارچوب قانون ، نسبتا تهاجمی عمل کرده و می خواهیم در لبه مرزهای قانونی حرکت کنیم.»
البته دولت بوش اولین دولت امریکا نیست که از چنین مفاهیمی سوئاستفاده می کند. در سال 1982 نیز دولت ریگان در برخی کشورها مانند السالوادور شعار «دموکراسی» و «آزادی» سر می داد. آن زمان جوخه های مرگ در السالوادور جولان می دادند ولی تصمیم دولت آن کشور به برگزاری انتخابات باعث شد دولت ریگان به کارنامه آن کشور در زمینه حقوق بشر نمره قبولی بدهد.


برگرفته شده از روزنامه جام جم


 
لیست کل یادداشت های وبلاگ?
 




بازدیدهای امروز: 8  بازدید

بازدیدهای دیروز:7  بازدید

مجموع بازدیدها: 3120  بازدید


» لینک دوستان من «
» اشتراک در خبرنامه «